Trent Basin tower

LOCATION. nottingham, england

GROSS FLOOR AREA. 8 700sqm

YEAR. 2013

AWARD. gold medal for exceptional design of the master degree final project

 

Task of this project was to design multi-purpose high rise building with underground parking, civic space, offices, shops, restaurant and residential floors. The tower is simple shaped acting like a gate to the new neighborhood created around the Trent Basin in Nottingham, UK. It consist of three parts – two floor entry and two volumes on top of each other of height of five and six floors. These volumes are twisted in opposite direction of 90 degrees  creating transition spaces. These sky courts are not only gardens, meeting spots but also solar filters. Outside skin is made out of double layer facade with vertical louvers.